Beautiful Pets
Beautiful Pets

Vachtproblemen bij uw kat

  • Spuugt uw kat vaak haarballen uit?
  • Glanst de vacht van uw kat niet meer of ziet hij er dof uit?
  • Heeft uw kat last van klitten of viltplekken?
  • Heeft uw kat overgewicht?

Als de vacht van uw kat niet regelmatig wordt onderhouden, dan kunnen er met name in de oksels en liezen klitten ontstaan. Haalt u deze niet op tijd weg, dan vervilten ze op den duur. Deze viltplekken doen pijn en hinderen uw kat bovendien bij het bewegen. Dit geeft uw kat veel stress, waardoor hij anders op zijn omgeving kan reageren dan normaal. Als gediplomeerd kattentrimmer los ik deze vachtproblemen bij uw kat vakkundig voor u op. Uw kat voelt zich hierna weer een stuk beter!

Helaas kan ik geen katten behandelen die niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Bovendien is het wettelijk verplicht om uw kat te behandelen. Vanaf ongeveer 5 a 6 maanden worden katten vruchtbaar hierdoor kunnen de katers sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers. Ze kunnen hierdoor roekeloos worden. Ook poezen kunnen urine gaan sproeien vooral als ze krols zijn. Poezen kunnen rusteloos zijn en gaan janken. Door castratie/ sterilisatie krijgt uw huisdier rust en worden ze aangenamer! Kans op wonden van vechten, abcessen of seksueel overdraagbare ziektes (kattenaids of FIV, Leukose FELV) kan voorkomen worden. De geur van sproeiende urine is heel moeilijk schoon te maken en hierdoor kunnen andere katten klanten gedragsproblemen laten zien. Dus mocht u bij mij een afspraak willen maken dan graag uw kat laten behandelen!

Katten trimmen, de beste vachtverzorging

De beste vachtverzorging voor uw kat is hem te laten trimmen. Beautiful Pets voert dit op een diervriendelijke en professionele manier uit. Eerst maak ik voorzichtig contact met uw huisdier. Ik pak uw kat niet gelijk op, maar geef hem de ruimte om even aan mijn spullen en aan mij te ruiken. Zo kan hij wennen aan mijn geur. Om dit proces wat soepeler te laten verlopen gebruik ik altijd Feliway in mijn trimsalon.

Om de conditie van de vacht te bepalen en te constateren waar mogelijke vachtproblemen zitten, probeer ik uw kat voorzichtig te aaien. Dit is ook een goed moment voor mij om contact te maken met uw kat. Voordat ik met de trimbeurt begin, knip ik altijd eerst de nagels van uw kat in verband met mijn veiligheid en die van mijn omgeving.
Ook tijdens de vachtverzorging blijf ik controleren hoe het met uw kat gaat. Signaleer ik stress, dan las ik extra pauzemomenten in om uw huisdier tussendoor op adem te laten komen.

Vachtverzorging langharige katten

Een langharige kat heeft heel veel vacht. Sommige katten kunnen daardoor hun vacht niet zelf onderhouden, ze hebben hierbij een beetje hulp nodig. Langharige katten hebben twee soorten vacht: dekhaar (mooie en glanzende vacht) en onderwol (doffe en pluizige vacht). In de onderwol ontstaan bij uw kat snel klitten of viltplekken. Daarom adviseer ik om de vacht van uw kat wekelijks goed te kammen en elke drie maanden door een professionele kattentrimmer te laten verzorgen. Zo voorkomt u viltplekken, klitten en andere vachtproblemen bij uw kat.

Vachtverzorging kortharige katten

Ook kortharige katten moeten regelmatig gekamd worden. Zij kunnen hun vacht beter zelf onderhouden dan langharige katten. Ze hebben er niet veel werk aan. Toch kan ook een korthaar vachtproblemen krijgen. Daarom adviseer ik om kortharige katten twee keer per jaar goed te laten onderhouden door een professionele kattentrimmer.

Ondervacht verzorgen bij katten

Als uw kat om de drie maanden goed wordt bijgehouden door een professioneel trimster dan kunt u viltplekken tegen gaan. Door ondervacht periodiek te verwijderen zal uw kat niet geschoren worden en ontstaat er ook geen vilt in zijn vacht.

Katten scheren

Katten scheren doe ik wanneer hun vacht vervilt of geklit is. Tijdens een scheerbeurt streven we naar een ‘leeuwtjesmodel’: de kop, poten en staart worden niet geschoren, maar geknipt en uitgedund met een kam. Soms is het noodzakelijk om katten waarvan de vacht niet vervilt is toch te scheren, bijvoorbeeld bij een slechte vachtconditie, medische problemen of een andere situatie. Katten worden dus nooit geschoren als ze geen klitten of vilt hebben of omdat ze het te warm hebben!