slide 1
Image Slide 2
Image Slide 1
Image Slide 3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Veel voorkomende vachtproblemen bij uw konijn

  • Heeft uw konijn klitten of viltplekken in zijn vacht?
  • Komt hij niet door zijn verharing heen?
  • Vindt u overal losse haren van uw konijn?
  • Heeft uw konijn last van plakpoep rond zijn achterwerk?

Deze en andere veelvoorkomende vachtproblemen kunt u eenvoudig verhelpen door uw konijn te laten trimmen bij een professionele trimsalon. Als de vacht van uw konijn niet goed wordt verzorgd, kan dit veel problemen geven. Gezondheidsproblemen, zoals risico op huidaandoeningen en vervelende ziektes. Maar ook praktische problemen, bijvoorbeeld beperkingen in de bewegingsvrijheid van uw huisdier. Een goede vachtverzorging bij uw konijn zorgt ervoor dat het dier prettiger in zijn vel zit (letterlijk én figuurlijk) en vrolijker is.

Konijn trimmen, de beste vachtverzorging

In oktober 2017 ben ik begonnen met de opleiding Professioneel konijnen trimmen bij Rabbits Company. Ik heb in deze opleiding heel veel geleerd over konijnen, met name hoe belangrijk vachtverzorging voor konijnen is.

Trimbehandeling voor konijnen

Een trimbehandeling voor uw konijn bestaat uit:

  • borstelen (met een speciale zwijnenharen borstel) totdat de klitten eruit zijn
  • konijn knippen.

Bij konijnen is het niet de bedoeling dat onderwol wordt verwijderd. Onderwol biedt uw konijn juist bescherming en zorgt ervoor dat het dier niet ziek wordt. Een konijn scheren doe ik alleen als delen van de konijnenvacht vervilt zijn. Op plekken die niet vervilt zijn, geef ik de voorkeur aan borstelen.

Na de trimbehandeling

Na een trimbehandeling is het belangrijk dat uw konijn extra veel hooi krijgt, omdat er nog losse haren in zijn vacht zitten. Door het extra hooi poept uw konijn kettingkeutels en verlaten de losse haren zijn vacht en achterste. Hiermee voorkomt u verstopping in darmen.

Konijnen vormen een hechte groep. Is er tijdelijk een konijn weg, dan kunnen de konijnen na terugplaatsing tot bloedens toe gaan vechten. Dit kunt u op verschillende manieren voorkomen:

  • Zorg voor afleiding, denk hierbij aan een wilgenstok, Beaphar Care + of een denkspel voor uw konijnen.
  • Neem een maatje van uw konijn mee naar de trimsalon, hierdoor wordt de terugplaatsing wat makkelijker.
  • Blijf er na terugplaatsing enige tijd bij, zodat u indien nodig kunt ingrijpen.